Zelf uw airconditioning monteren

Uw split unit airconditioner kunt u prima zelf monteren als u een beetje handig bent. Uiteraard dient u zich aan de voorschriften van de fabrikant te houden, aan de lokale wet en regelgeving en veilig te werken. Gebruik alleen gereedschap dat geschikt is voor het doel dat u wilt bereiken en op een veilige manier in uw situatie te gebruiken is, bij twijfel, schakel een deskundige in.

Het kan zijn dat bij de unit bevestigings materiaal is geleverd, sommige fabrikanten leveren er bevestigingsmaterialen bij van bedenkelijke kwaliteit, bekijk goed wat er bij zit, vertrouwt u de kwaliteit niet of is het niet geschikt voor de muur of wand waar het aan moet, gebruikt het dan niet en haal A kwaliteit materiaal op dat wel geschikt is voor uw situatie.

De leidingen voor het koelmiddel zijn redelijk flexibel, wees heel voorzichtig met het buigen van deze leidingen, een knik zit  er zo in en dan kunt u de leiding weggooien, door een geknikte leiding wil het koelmiddel niet doorheen. Maak ruime bochten, liefst niet haaks, twee maal 45 graden  is ook haaks en dan heeft u veel minder kans op knikken in de leiding. Laat de dopjes op de leidingen zitten, dit voorkomt dat er lucht, vocht en andere stoffen die niet in de leiding thuis horen in de leiding komen. U mag deze leiding niet aansluiten, dit mag alleen een STEK gecertificeerd monteur doen.

Heeft u zelf uw airco gekocht en lukt het nu niet om  de installatie te voltooien, wij ontzorgen u graag.

De meeste split unit airconditioners gebruiken niet al te veel stroom en een aparte stroom groep is in de meeste gevallen niet  nodig. Kijk goed naar de specificatie van uw unit wat het opgenomen vermogen is, bij twijfel, raadpleeg een deskundige.

Helaas maken wij het mee dat mensen een airconditioning aanleggen, zelf de leidingen aansluiten, de installatie niet afpersen en het koelmiddel op het systeem zetten zonder het eerst te vacumeren. Ten eerste mag dat niet, ten tweede heeft u dan geen garantie meer op uw systeem, ten derde, uw systeem zal niet optimaal presteren en kans op inwendige schade is reeel. Het koelmiddel heeft specifieke eigenschappen om de split unit airconditioning zijn werk te laten doen. Lucht en vocht hebben deze eigenschappen niet, door de aanwezigheid van lucht en vocht in het systeem wordt de werking van het koelmiddel zeer nadelig beinvloed, daarnaast is het schadelijk voor het hele systeem. Mogelijker wijs zal de airconditioner wel werken maar omdat er stoffen in het systeem zitten die niet de eigenschappen hebben van het koelmiddel zal het systeem veel meer werk moeten verzetten om zijn doel te bereiken wat zal resulteren in een veel hoger energie verbruikt, daarnaast zal het de levensduur van het koelmiddel en overige onderdelen van het systeem nadelig beinvloeden. Dit is nog wel te herstellen tot een bepaalde hoogte, het systeem zal gevacumeerd moeten worden en voorzien worden van schoon, vers koelmiddel. Eventuele schade aan de pomp en andere onderdelen is eventueel nog wel te herstellen door deze onderdelen te vervangen, deze kosten zijn vaak dermate hoog dat er goedkoper een nieuwe buitenunit geplaatst kan worden.

Bovenstaande wordt weleens gedaan uit oogpunt van kosten besparing, aan het einde van de rit kost het uiteindelijk veel meer dan men denkt te besparen, kortom, bezint eer gij begint.