Koelen / verwarmen met airco
Dat u met een split unit airconditioning kunt koelen weet iedereen, dat u met een moderene airconditioning meestal ook kunt verwarmen niet. Dat de kosten voor verwarmen met een airconditioner vaak lager zijn dan verwarmen op gas is voor velen een aangename verrassing. Een moderne airconditioning is in feite niets meer of minder dan een lucht/lucht warmtepomp.
Voor iedereen die het weten wil volgt hieronder een korte uitleg hoe een airconditioning/warmtepomp niet alleen kan koelen maar ook verwarmen.
De werking van een warmtepomp bestaat in feite uit vier stappen:
Stap 1
Het vloeibare koudemiddel onder lage druk stroomt door een warmtewisselaar, door de bijzondere en specifieke eigenschappen van het koudemiddel is deze uitstekend in staat om warmte te ontrekken aan zijn omgeving, door het ontrekken van warmte verandert het koudemiddel van vloeibaar naar gas. Deze warmte wisselaar is nu dus aan het koelen.
Stap 2
Het gasvormige koudemiddel bevat nu warmte, door dit gasvormige koudemiddel onder hoge druk te brengen ontstaat er veel meer warmte dan er aan electrische energie in is gedaan.
Stap 3
Het gasvormige koudemiddel is nu onder hoge druk en heel heet, temperaturen van 70 graden en meer zijn geen uitzondering, dit hete koudemiddel stroomt nu door een warmtewisselaar en geeft zijn warmte af aan de omgeving, deze warmtewisselaar is nu aan dus aan het verwarmen. Doordat het zijn warmte heeft afgegeven aan de omgeving koelt het koudemiddel af en wordt het weer vloeibaar.
Stap 4
Het koudemiddel is nu vloeibaar en nog onder hoge druk, het koudemiddel loopt nu door een expansie ventiel dat ervoor zorgt dat het koudemiddel van hoge naar lage druk gaat.
De cirkel is nu rond en het koudemiddel begint nu weer aan stap 1, als u op youtube zoekt op de term “koelkringloop proces” zult u animaties vinden die dit mooi weergeven.
Koelen
Als de binnen unit warmte onttrekt aan zijn omgeving en dit via de buiten unit afvoert dan koelt in feite de binnen unit
Verwarmen
Als het proces omgekeerd wordt dan onttrekt de buiten unit warmte aan zijn omgeving en geeft dat via de binnen unit af aan zijn omgeving, de binnen unit is nu aan het verwarmen.
Zoals eerder al genoemd is kun je met de meeste moderne airconditioners ook verwarmen. Er bestaan nog steeds airconditoners die specifiek gemaakt zijn om te koelen en dus niet kunnen verwarmen. Om te kunnen verwarmen met een airconditioning moet deze in staat zijn het koelkringloop proces in omgekeerde volgorde te kunnen uitvoeren. Je zou denken dat je dan de pomp andersom laat draaien om dit te bewerkstelligen maar daar komt toch echt iets meer bij kijken.
Koudemiddel
Er zijn verschillende soorten koudemiddel met ieder zijn eigen specifieke eigenschappen, het bijzondere van deze koudemiddelen is dat ze allemaal op zeer lage temperaturen verdampen. Een veel gebruikt koudemiddel is R32, dit koudemiddel verdampt al bij min 52 graden celcius en zo als het ware de warmte uit de omgeving zuigt.
Doordat het koudemiddel bij zeer lage temperaturen verdampt kan het ook warmte aan zijn omgeving ontrekken ook al vriest het 20 graden . Wel moet ik erbij vermelden dat het koudemiddel meer moeite heeft met het ontrekken van warmte bij een koude omgeving en dat er dan ook meer electrische energie nodig is om de gewenste hoeveelheid warmte te creeeren, ook moet het koudemiddel geschikt zijn voor deze temperaturen.
Energiekosten
Er gaan verhalen in het rond dat warmtepomp systemen enorme energie vreters zijn, een correct geinstalleerd warmtepomp systeem gebruikt inderdaad stroom maar in de regel zijn de energie kosten lager dan verwarmen op gas, zie het rekenvoorbeeld hieronder.
Rekenvoorbeeld energiekosten warmtepomp vs CV
De energieprijzen zijn de laatste tijd erg gestegen en schommelen ook flink, het is op dit moment niet eenvoudig om te zeggen hoe groot het prijsverschil tussen het verwarmen op gas en verwarmen met een warmtepomp. Hieronder een rekenvoorbeeld:
Feit: 1 kuub gas bevat net zoveel energie als 9,769 kWh stroom
Aanname 1: CV toestel heeft een gemiddeld rendement van 90%
Aanname 2: Warmtepomp heeft een rendement van 400% ( een COP van 4)
Met een CV ketel is dan voor 1000 KW aan warmte nodig: 1000 / 0.9 = 1111.11 KW/u / 9,769 = 113,74 M3 gas.
Met een warmtepomp is dan voor 1000 KW warmte nodig: 1000 / 4 = 250 KW/u stroom
Als een kuub gas 1.07 kost dan is het 113,74 x 1.07 = 121,70
Als 1 KW/u stroom 0.30 kost dan is het 250 x 0.30 = 75.00
Bovenstaande prijzen zijn de prijzen die ik nu betaal voor energie, uw energie tarieven zullen uiteraard op dit moment anders zijn, herbereken het met uw eigen energiekosten om te zien of wat het u gaat kosten.
De rendementen van de CV installatie en warmtepomp in dit rekenvoorbeeld zijn gemiddelde waarden, als u exact weet wat het rendement is in uw situatie dan kun u dat in de berekenig meenemen om tot een correct beeld te komen. Er zijn warmtepompen die in theorie een rendement van 500% en meer hebben, helaas is de theorie niet altijd gelijk met de praktijk maar de claims van de fabrikanten zijn niet zomaar uit de lucht gegrepen .
Als beschikt over zonnepanelen en u heeft voldoende capaciteit dan kan het alleen maar nog voordeliger worden.
Aan bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend.