Tips en trucs bij montage van uw airconditioner met diverse voorbeeld foto's
- BELANGRIJK: ZOLANG DE SPLIT UNIT AIRCONDITIONER NIET IN BEDRIJF IS GESTELD (door een gecertificeerd monteur) MAG DE STROOM NOOIT INGESCHAKELD WORDEN, DIT KAN LEIDEN TOT ONHERSTELBARE SCHADE!!!
- Plaats de binnen unit minimaal 15 cm vanaf het plafond, de voorschriften verschillen per fabrikant maar plaats de unit niet te dicht bij het plafond, de binnen unit moet voldoende lucht kunnen happen.
- Boor het gat van binnen naar buiten zo schuin mogelijk naar beneden (max 45 graden). Zo loopt het condenswater goed weg, kunnen de leidingen voor het koelmiddel ruim gebogen worden en kan het regenwater van buiten niet naar binnen lekken. Hak in de binnenbocht nog iets van de muur weg, hoe ruimer u de bocht in koelmiddelleiding kunt maken hoe beter.
- Buig de leiding van de binnen unit niet naar achteren om ze gelijk door de muur heen te voeren, als u deze manier toepast is de kans groot dat de koppelingen lastig te bereiken zijn en de koppelingen net in de bocht zitten. Bij het koppelen van de koelmiddelleidingen achter de binnen unit zijn ze altijd goed toegankelijk. Zie fotos hier onder
- Neem wat grotere (ruimere) leidinggoten, dan is het makkelijker om ruime bochten in de koelmiddelleidingen te leggen en knikken te voorkomen.
- Plaats de buiten unit minimaal 25cm vrij vanaf de grond. Als u met de unit in de winter gaat verwarmen met de airconditioner kan ijsvorming van het condenswater de goede werking verstoren.
- De condensafvoer van de binnen unit ook minimaal 25 cm vrij van de grond.
- Voor een goede werking van de split unit airconditioning schrijven de meeste fabrikanten een koelmiddel leidinglengte voor van ten minste 3 meter!!!
- Let goed op de lengte van de leidingen, als deze langer is dan dan de standaard vulling toelaat dan moet er koelmiddel bijgevuld worden, de correcte gegevens staan in de bijgeleverde documentatie. Controleer dit!
- Plaats een werkschakelaar voor de stroom bij de buiten unit, bij onderhoud, installatie en reparatie kunt u de installatie dan spanningsvrij maken. (Wettelijk verplicht!!)
- Kijk goed naar het opgenomen vermogen van de unit, bij de lichtere units is het vaak niet echt noodzakelijk om een aparte stroomgroep aan te leggen maar als het even kan adviseer ik toch een aparte stroomgroep voor de airconditioning aan te leggen.
- Ziet u het niet zitten om de koeltechnische leidingen te leggen/buigen, wij beschikken over speciale hulpmiddelen. Deze werkzaamheden vallen niet onder de standaard in bedrijfstelling en worden op basis van het uurtarief berekend.
- Gebruik geen duct tape, niet voor het tijdelijk dicht maken van de koeltechnische leidingen, de lijmresten zijn lastig te verwijderen en zitten een goede afdichting in de weg, ook geen duct tape gebruiken voor het luchtdichtmaken van de leiding isolatie, na verloop van tijd verpulverd de lijm en soms ook de tape.
Op bovenstaande foto kunt u zien zoals we het graag zien, de koeltechnische leiding van de binnen unit zit nog steeds zoals die geleverd is, met het gat in de muur links van de montagebeugel aan de linkerkant. Als u goed kijkt ziet u dat het gat in de muur aan de rechterkant iets ruimer is uitgehakt, zodoende kan de bocht in de leiding iets ruimer gemaakt worden en wordt de kans op knikken van de leiding verkleind. Door het gat links van de montage beugel te maken is er maximale werkruimte om de leidingen te koppelen. Als de leidingen op deze manier gelegd worden zijn ze altijd goed toegankelijk.
Op bovenstaande foto zitten de koeltechnische leidigen van de binnen unit nog steeds zoals de unit geleverd is. In dit geval komt het beter uit dat de leiding doorloopt naar links. Ook dit is een prima manier van monteren.
Op bovenstaande foto is de koeltechnische leiding van de binnen unit naar rechts gebogen, Doe dit wel heel voorzichtig. Bij sommige merken zit er standaard al een externe buigveer gemonteerd om de leiding, hiermee wordt voorkomen dat de leiding gaat knikken bij het buigen, Om op zeker te spelen kunt u een interne buigveer gebruiken. Ook in deze situatie zijn de leidingen goed toegankelijk.
Op bovenstaande foto kunt u zien dat alle leidingen (voor een multi split) netjes in de leidinggoot liggen en zijn voorbereid om gemonteerd te worden. Zo mogen we het graag zien. Soms komen we situaties tegen waar een lading spagetti uit de muur komt, geen leidinggoot niks.
Een werkschakelaar hoort bij de airconditioner gemonteerd te zijn. Op een plat dak is er vaak geen muur in de buurt waar de schakelaar aan gemonteerd kan worden. In dit geval is standaard hoekbeugel gebruikt die bij de ijzerwarenwinkel te koop is. Een mooie en nette manier om de werkschakelaar te monteren. Hier is de buiten unit gemonteerd op bigfoots, hiermee staat de buiten unit degelijk op zijn plek en vangen trillingen op. Deze bigboots zijn 60cm, ze zijn er ook smaller, kan ik niet adviseren. Er zijn ook montage balkjes te koop van plastic, deze vangen geen trillingen op en wegen zo goed als niets, met een bigfoot staat de unit stevig op zijn plek, met een hol plastic balkje niet.
In bovenstaande voorbeelden zijn de leidingen van de binnen unit naar achteren gebogen en zo door de muur naar buiten gebracht. U ziet dat de koppelingen moeilijk bereikbaar zijn en dat de koppelingen precies in de bocht komen te zitten. Mijn advies: niet doen op deze manier.
De koeltechnische leidigen zijn redelijk buigzaam maar het zijn geen tuinslangen. Hier is er zoveel gebogen met de leiding dat er gewoon een gat in zit, de leiding rechts is wel niet kapot maar als u goed kijkt ziet u dat de leiding helemaal plat geknikt is, hier gaat niet veel koudemiddel doorheen komen. Hier kon ik niets anders dan de leidingen vervangen.
Hier een voorbeeld van wat er kan gebeuren als de leidingen te strak worden aangedraaid. De leidingen waren hier zo strak aangedraait dat de leiding mee is gaan draaien met de flare moer en daardoor de leiding in een wokkel is verandert. Gelukkig was er nog genoeg overlengte om dit probleem op te lossen. Te los aandraaien is niet goed maar te strak ook niet. Doe dat niet zelf, (wettellijke gezien mag u dat ook niet) wij draaien de flaremoeren met een momentsleutel aan zodat het de koppeling met de juiste kracht vast zit.
Aan bovenstaande kunnen geen rechten worden ontleend